Udovički: 14.078 prekobrojnih

Bez autora
May 26 2015

Spisak prekobrojnih na državnoj platnoj listi, na kome već duže vreme radi ministarka državne uprave i lokalne samouprave i potpredsednica vlade Kori Udovički, konačno je gotov. Na njemu je, kako sama ministarka kaže, „pouzdana, ali ne i sasvim tačna brojka” od 14.078 ljudi.Ona očekuje da prirodni odliv, odnosno broj onih za koje se očekuje da odu u penziju bude 5.000, što je znatno manje nego prethodnih godina. Ostatak su viškovi u resorima izvršne vlasti (4.600) i u lokalnim samoupravama (4.478). Sve to znači da će broj zaposlenih u javnoj upravi na kraju godine biti manji za 2,6 odsto...

Spisak prekobrojnih na državnoj platnoj listi, na kome već duže vreme radi ministarka državne uprave i lokalne samouprave i potpredsednica vlade Kori Udovički, konačno je gotov. Na njemu je, kako sama ministarka kaže, „pouzdana, ali ne i sasvim tačna brojka” od 14.078 ljudi.

Ona očekuje da prirodni odliv, odnosno broj onih za koje se očekuje da odu u penziju bude 5.000, što je znatno manje nego prethodnih godina. Ostatak su viškovi u resorima izvršne vlasti (4.600) i u lokalnim samoupravama (4.478).

Sve to znači da će broj zaposlenih u javnoj upravi na kraju godine biti manji za 2,6 odsto. Problem je, međutim, što dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) predviđa da se broj zaposlenih smanji mnogo više. Tačnije, pet odsto od ukupnog broja što je 25.000 ljudi.

Nadležna ministarka juče je navela dva razloga zbog kojih očekuje da MMF bude tolerantan kada je konačan rezultat u pitanju. Prvi je što se značajne uštede u budžetu mogu ostvariti i disciplinovanjem javne uprave, odnosno boljom kontrolom isplate prekovremenog rada, naknada i nagrada što bi doprinelo ukupnom trošku za zarade. Drugi je taj što je prirodni odliv, odnosno broj onih koji su otišli u penziju prošle godine bio znatno veći. Tako je na kraju 2014. u odnosu na 2013. godinu, ukupan broj zaposlenih smanjen za 3,6 odsto. Na pitanje kako će MMF uštede, koje su ostvarene lane, Srbiji priznati ove godine, nadležna ministarka je odgovorila:

– Nisu oni roboti pa da gledaju samo ono što piše u Memorandumu. Poverovali su nam da spremamo ozbiljan proces državne racionalizacije. Ako je prošle godine u penziju otišlo znatno više ljudi, a ove godine svega 5.000, neće nas oni prisiljavati da na silu broj zaposlenih smanjimo za dodatnih 20.000. I neće oni uzeti u obzir celu prošlu godinu, već samo period od oktobra do decembra – kazala je ministarka.

Na pitanje gde ima najviše viškova, nije odgovorila. Ne racionalizuje javnu upravu samo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, objašnjava ona, već se taj proces koordinira sa drugim ministarstvima.

– Svaki ministar odgovara za svoj sektor. Ne bih da iznošenjem bilo kakvih brojki bilo koga stavljam pred svršen čin – kazala je ministarka i na kraju nagovestila da je ipak značajan višak zaposlenih na lokalu.

Odgovarajući na pitanje da li očekuje otpore, Udovički je kazala da je svesna da je ovaj posao jako težak.

– Nemojte misliti da je ovo lako. Ali danas moramo da uradimo ovo za dobro Srbije – istakla je Udovički.

Ova vlada je, kaže ona, sebi dala zadatak da ne krije, već da rešava probleme. Građani vrlo dobro znaju šta znači živeti u skladu sa mogućnostima, a sada je vreme da to i država učini, dodaje. Smanjenje broja zaposlenih nije samo sebi cilj, cilj je da stvorimo modernu državu, paralelno podignemo kvalitet usluge i modernizujemo javni sektor, kazala je Udovički.

Još jedna novost iz analize koju je uradilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je što se konačno zna koliko ima zaposlenih u javnom sektoru. Na kraju decembra 2014. godine u državnoj upravi radilo je 493.505 radnika. Tu nisu uključena i javna preduzeća.

– Prethodne racionalizacije nanele su veliku štetu naročito kada je reč o kvalitetu javnih usluga. U prosveti je na primer smanjen broj onih koji su radili na neodređeno vreme, dok je povećan broj onih koji rade na određeno. Dakle, umesto racionalnijeg napravili smo rascepkaniji javni sektor – ocenila je nadležna ministarka.

Nove članice Evropske unije u proseku imaju osam zaposlenih u državnoj upravi na 100 stanovnika dok je u Srbiji taj odnos sedam prema sto.

– Dakle, lako je smanjiti broj zaposlenih tamo gde zaposlenosti ima. To kažu sve moje kolege u drugim zemalja koje su učestvovale u racionalizaciji državne uprave – istakla je Udovički.

Ipak, kada se broj onih koji rade za državu uporedi sa ukupnim brojem zaposlenih dolazi se do zaključka da prekobrojnih ipak ima.

– To znači da mi ipak moramo da idemo na smanjenje broja zaposlenih, ali vrlo pažljivo – smatra Udovički.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik